Uczniowie w ramach języka kaszubskiego uczestniczyli w warsztatach „Kaszubskie maślenie”, czyli jak to z mleczarzem na wsi było w Chacie Kaszubskiej w Brusach-Jagliach.

Warsztaty zaczęły się od krótkiego wykładu, który przybliżył historię wyrabiania masła oraz różne metody produkcji. Pan Krzysztof opowiadał o tym, jak kiedyś masło było wytwarzane na wsi, jakie miało znaczenie w codziennej kuchni, a także o jego składnikach, takich jak śmietana, która jest głównym surowcem.

Kolejną część warsztatów było wyrabianie masła. Zwykle robi się to przy pomocy maselnicy. Dzieci wykonywały tę czynność ręcznie, w specjalnym słoju. Proces wyrabiania polegał na ubijaniu śmietany, aż zacznie się oddzielać maślanka od masła. Na końcu warsztatów dzieci degustowały maślankę, a masło zabrały do domów. Wszystkie dzieci były zachwycone i podekscytowane opowieściami, pokazem starodawnych przyrządów kulinarnych oraz możliwością samodzielnego wykonania masła. Było przy tym dużo zabawy i śmiechu. 

Kwiecień jest miesiącem zdrowia, dlatego w poniedziałek 15.04 do naszej szkoły zaprosiliśmy gościa, instruktorkę fitness panią Olę. Pani Ola przygotowała dla dzieci wspaniałą niespodziankę. Opowiedziała dzieciom o swoich zainteresowaniach tanecznych, podkreślając, dlaczego ruch jest tak ważny dla naszego zdrowia. Poprowadziła pogadankę o zdrowym stylu życia i zachęciła do aktywności fizycznej. Przy skocznej muzyce wszyscy dzielnie próbowali odwzorowywać poszczególne ćwiczenia pokazywane przez panią Olę. Ciekawe zestawy ćwiczeń zachęcały dzieci do czynnego włączenia się w trening. Ruch i zabawa to podstawowe potrzeby dzieci. Regularne ćwiczenia fitness nie tylko poprawiają kondycję, ale także wpływają pozytywnie na zdrowie psychiczne, koncentrację i samopoczucie. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza w wieku szkolnym, kiedy organizm intensywnie się rozwija. Zajęcia fitness stwarzają im rozmaite możliwości do swobodnego, codziennego poruszania się, by móc zdrowo się rozwijać, by poznawać własne sprawności fizyczne. Poprawiają również samopoczucie fizyczne i psychiczne.

Spotkanie było niezwykle inspirujące i edukacyjne. 

 

 

 

W kwietniu 2025 r. uczniowie Szkoły Podstawowej w Odrach wzięli udział w Konkursie na palmę wielkanocną. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie wykonać tradycyjne palmy wielkanocne. Celem konkursu było popularyzowanie, kultywowanie tradycji i zwyczajów wielkanocnych, pogłębienie wiedzy na temat symboliki i znaczenia palmy w obrzędowości ludowej oraz rozbudzanie inwencji twórczej dzieci. Polecaną techniką wykonania były materiały naturalne: żarnowiec, bukszpan, bazie, suche kwiaty, wydmuszki, wstążki, bibuła, krepa itp. Spośród przepięknych palm wielkanocnych wyłoniono i nagrodzono następujące dzieci:

- Oliwia Breszka: przedszkole,

- Piotr Kita: klasa I,

- Wojciech Grabowski: klasa I,

- Kacper Żuchowski: klasa I,

- Tymoteusz Breszka: klasa II.

Dziękujemy i gratulujemy!!!

 

 

 

 

 

4 kwietnia w naszym przedszkolu obchodziliśmy dzień marchewki. Tego dnia przedszkolaki na śniadanie samodzielnie przygotowywały zdrowe kanapki. Do wyboru mieliśmy dużo różnorodnych warzyw, wędlin oraz innych składników. Nie zabrakło również królowej tego dnia - marchewki. Po śniadaniu dzieci poznały budowę marchewki oraz uczestniczyły w marchewkowych zabawach. Następnie wykonaliśmy pracę plastyczną przy użyciu krepy i kleju. Po zakończonej pracy dzieci z apetytem zajadały ciasto marchewkowe upieczone przez Panią Patrycję. Na pamiątkę przedszkolaki otrzymały marcheweczki na patykach. 

To był bardzo udany dzień.