Uczniowie w ramach języka kaszubskiego uczestniczyli w warsztatach „Kaszubskie maślenie”, czyli jak to z mleczarzem na wsi było w Chacie Kaszubskiej w Brusach-Jagliach.
Warsztaty zaczęły się od krótkiego wykładu, który przybliżył historię wyrabiania masła oraz różne metody produkcji. Pan Krzysztof opowiadał o tym, jak kiedyś masło było wytwarzane na wsi, jakie miało znaczenie w codziennej kuchni, a także o jego składnikach, takich jak śmietana, która jest głównym surowcem.
Kolejną część warsztatów było wyrabianie masła. Zwykle robi się to przy pomocy maselnicy. Dzieci wykonywały tę czynność ręcznie, w specjalnym słoju. Proces wyrabiania polegał na ubijaniu śmietany, aż zacznie się oddzielać maślanka od masła. Na końcu warsztatów dzieci degustowały maślankę, a masło zabrały do domów. Wszystkie dzieci były zachwycone i podekscytowane opowieściami, pokazem starodawnych przyrządów kulinarnych oraz możliwością samodzielnego wykonania masła. Było przy tym dużo zabawy i śmiechu.